Winners of Future Pioneers Competition / (الفائزون بمسابقة (رواد المستقبل
​​

اختتمت مؤسسة "أصرف" لدعم المبتكرين في مجال العلوم التطبيقية، مسابقة "رواد المستقبل"، المخصصة لطلبة الجامعات الأردنية، من مختلف التخصصات، في ثلاث فئات.

وفازت هبة الذهبي من الجامعة الألمانية الأردنية عن جائزة "التكنولوجيا الخضراء"، وهو مشروع لطريقة مبتكرة لتنظيف الألواح الشمسية بدون استخدام الماء وبتكلفة قليلة، كما وان الفكرة في مراحل تسجيلها كبراءة اختراع، فيما فازت زينب سلمان من الجامعة الأردنية عن فئة "الرعاية الصحية"؛ التي ابتكرت قطعة بتكلفة قليلة جدا لانابيب المراهم والكريمات، وذلك للاستفادة من المنتج كاملا وعدم إبقائه داخل الأنبوب.

وفي الفئة الثالثة "تكنولوجيا المعلومات في السياحة"، فاز محمد مستو الخريج من جامعة الحسين بن طلال، عن مشروعه الذي اعتمد فيه على تقنية تضخيم الواقع،  وعمل العاب حية في المواقع السياحية في الاردن.

وفاز المتسابقون ومشاريعهم المبتكرة برحلة مدفوعة التكاليف للتدريب في حواضن أعمال في أوروبا،  ضمن مشروع تعزيز ثقافة الإبداع في الجامعات الأردنية  (INVENT)، ومشروع انشاء مركز التدريب المهني لطلاب وخريجي الجامعات الاردنية  (VTC)، والمدعوميَن من قبل الاتحاد الأوروبي ضمن مشاريع إيراسموس بلس.

وقال مدير المشروع المهندس محمد الأحمد، إن هذه المسابقة جاءت لدعم الطاقات الشبابية، ومساعدة رواد الأعمال الشباب لتحقيق أحلامهم وتحويل أفكارهم الابتكارية إلى واقع، من خلال توفير الدعم الفني والإرشاد لهؤلاء المبدعين.

وأضاف أن الأردن يحتضن العديد من الشباب المبتكرين والمبدعين في مختلف المجالات، وتأتي مسابقة رواد المستقبل، استكمالا لمسيرة أصرف في دعم الريادة، بعد مسابقة النساء المبتكرات، التي وفرت الدعم المالي لثلاث سيدات لتطوير مشاريعهن.

وتأتي هذه المسابقة بدعم من برنامج Fhi360  التابع للوكالة الاميركية للتنمية الدولية USAID، وبمشاركة الاتحاد الأوروبي ضمن مشاريع إيراسموس بلس، وبتنفيذ من مؤسسة ASRF الشركة الدولية لدعم البحث العلمي التطبيقي (غير الربحية) والذي يدعم المبتكرين في مجال العلوم التطبيقية (STEM)، بالإضافة إلى الملكية الأردنية، التي قدمت تذاكر مجانية للمتسابقين للوصول إلى وجهاتهم المختلفة.

وانطلقت المسابقة في شهر شباط الماضي لتكون تحد ومشكلة تعاني منها الشركات الاردنية، يضاف لها حل إبداعي غير مكلف يبتكره طالب بالتعاون مع أساتذة من الجامعات الاردنية، إذ تهدف المسابقة إلى ربط الطلاب المميزين بالشركات، بالاضافة إلى تدريبهم وتشجيعهم على تأسيس شركات خاصة لهم.

تقرير التلفزيون الاردني

______________________________________________________________________

"Asraf" Foundation to support innovators in the field of applied sciences, has concluded the "Future Pioneers" competition for Jordanian university students from different disciplines in three categories.

Hiba Al-Thahabi of the German-Jordanian University won the "Green Technology" award, a project for an innovative method of cleaning solar panels without using water at low cost. The idea was in the stages of registering it as a patent, while Zeinab Salman from the University of Jordan won the category of "health care" Which invented a piece at a very low cost for pipe ointments and creams, in order to take advantage of the product completely and not to keep it inside the tube.

In the third category, "Information Technology in Tourism", Mohammed Mesto, a graduate of Al-Hussein Bin Talal University, won his project on the technique of amplifying reality and playing live games in tourist sites in Jordan.

The winners and their innovative projects won a cost-effective trip to training in business incubators in Europe, within the project to promote the culture of innovation in Jordanian universities ( INVENT ) and the establishment of the Vocational Training Center for Jordanian Students and Graduates ( VTC ), supported by the European Union within the Erasmus Plus projects.

The project manager, Eng. Mohammed Al-Ahmad, said that the competition came to support youth energies and help young entrepreneurs achieve their dreams and transform their creative ideas into reality by providing technical support and guidance to these creators.

He added that Jordan embraces many young innovators and innovators in various fields. The Pioneers of the Future competition is a continuation of the march to support the leadership after the Women Innovations Competition, which provided financial support for three women to develop their projects.

The competition is supported by the   US Agency for International Development ( USAID ) Fhi360 program , the European Union's participation in the Erasmus Plus projects, and the implementation of ASRF, the international nonprofit scientific research support company that supports STEM innovators , Jordan, which offered free tickets to contestants to reach their different destinations.

The competition was launched in February to be a challenge and a problem for the Jordanian companies. In addition to this, an inexpensive creative solution is created by a student in collaboration with professors from Jordanian universities. The competition aims to connect the distinguished students with the companies, in addition to training them and encouraging them to establish their own companies.